فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 51 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حیدرعلی مسعودی* صفحات 435-469
    کمیسیون اروپا در فوریه 2021 سیاست جدید تجاری اتحادیه اروپا را با عنوان «سیاست تجاری باز، پایدار و جسورانه» اعلام کرد. اتحادیه اروپا با این سیاست جدید، خود را برای مواجهه با دگرگونی های ژیوپلیتیک ناشی از تحولات بین المللی از جمله افزایش سهم آسیا در اقتصاد جهانی، تشدید رقابت قدرت های بزرگ و تحولات تکنولوژیک در عرصه تجارت و ارتباطات جهانی آماده می کند. سیاست تجاری جدید اتحادیه اروپا تاثیرات زیادی بر ایران خواهد داشت؛ هم از جهت مراودات اقتصادی و تجاری ایران با اروپا و هم از جهت تاثیرپذیری مراودات ایران و شرکای آسیایی اش از سیاست های اتحادیه اروپا. سوال اصلی مقاله این بوده است که «سیاست تجاری جدید اتحادیه اروپا چه ویژگی هایی دارد و چه تاثیراتی بر ایران می گذارد». این پژوهش با استفاده از چارچوب مفهومی «بارنت و دووال درباره قدرت» و با تحلیل محتوای کیفی اسناد اتحادیه اروپا، نشان داده است که سیاست تجاری جدید اتحادیه اروپا به معنای گذار کامل از «رویکرد قدرت برای تجارت» به سوی «رویکرد قدرت از طریق تجارت» است و تثبیت این رویکرد می تواند از ابعاد ساختاری و نهادی «آثار مثبت» و از ابعاد اجباری و گفتمانی «آثار منفی» بر روابط تجاری ایران داشته باشد. در این مقاله پس از مقدمه، ابتدا تسلط تدریجی رویکرد قدرت از طریق تجارت توضیح داده شده و سپس تصویر کلی رابطه تجاری کنونی ایران و اروپا و مولفه های سیاست تجاری جدید اتحادیه اروپا بررسی گشته است و در بخش یافته ها، تاثیرات سیاست تجاری جدید اروپا بر ایران در قالب مولفه های قدرت اجباری، ساختاری، نهادی و گفتمانی اتحادیه اروپا مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، سیاست تجاری، ایران، قدرت نهادی، قدرت ساختاری
  • محمدباقر خدادادی*، محمد ناصحی، سید مرتضی عریضی صفحات 471-498

    روابط عربستان سعودی و قطر در سال های اخیر، از همکاری و تعامل به تقابل و تخاصم تغییر جهت داده است. پس از تحولات جهان عرب در سال 2011 اختلافاتی جدی روابط دو کشور را تحت تاثیر قرار داد و سرانجام در سال 2017 به قطع روابط آن ها منجر شد و علی رغم برقراری مجدد روابط بعد از نشست العلا در ژانویه 2021، دو طرف نتوانسته اند روابط خود را عادی سازی کنند. دشمنی دوحه و ریاض در سطوح همسایگی و منطقه ای بر اساس گزاره های نظری «سازه انگاری» قابل تحلیل است، چراکه برداشت متفاوت این دو بازیگر از هویت اسلامی و عربی و ساخت اجتماعی قبیلگی به عنوان عنصری کلیدی در قوام بخشی به همگرایی یا واگرایی این دو عمل کرده است. بر این مبنا، پرسش اصلی مقاله حاضر این بوده که «چگونه تصور و برداشت عربستان سعودی و قطر از مسایل و موضوعات ملی و منطقه ای به تغییر الگوی سیاسی روابط در دو بازه زمانی (2017-2011) و (2021-2017) منجر شده است؟» و در این ارتباط، این فرضیه به آزمون گذاشته شده که برداشت متفاوت عربستان سعودی و قطر از اسلام سیاسی، نقش منطقه ای و رقابت های بین خاندانی، آن ها را دچار چالش و تنش در حوزه مسایل هویتی، سرزمینی و منطقه ای با یکدیگر کرده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات لازم به روش کتابخانه ای یا از منابع اینترنتی گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، قطر، سازه انگاری، هویت عربی، اسلام سیاسی
  • رحمان نجفی سیار*، حامد ابراهیمی صفحات 499-532
    درگیری های بین آذربایجان و ارمنستان در سپتامبر 2020، پس از 44 روز تداوم بحران و منازعه، با میانجیگری روسیه، به توافق نامه آتش بس ختم شد. این مقاله به تاثیر توافق یادشده بر امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است؛ با این پرسش اصلی که «توافق نامه آتش بس 2020 حاوی چه آثار و پیامدهایی برای امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی است و ایران برای مواجهه با آن چه راهبردهایی را پیش رو دارد؟» بر اساس یافته های مقاله، برهم خوردن موازنه قدرت در قفقاز جنوبی و توافق نامه آتش بس ناشی از آن در ابعاد مختلف به شکل ایجابی و سلبی بر منافع و امنیت جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار بوده است که مهم ترین آن ها عبارت اند از: نقش آفرینی بیشتر روسیه در مرز های شمال غربی ایران، احتمال دور شدن جغرافیای درگیری از مرزهای ایران، کمک های تسلیحاتی کلان و موثر رژیم صهیونیستی در آزاد شدن مناطق اشغالی آذربایجان و در نتیجه نقش آفرینی بیشتر این رژیم در مرزهای شمال غربی ایران، دستیابی ایران به اراضی هم مرز و ارتباط مجدد مرز نسبتا طولانی با آذربایجان و نظایر این ها. مهم ترین راهبردهای پیش روی جمهوری اسلامی در مواجهه با بحران مذکور نیز شامل اتخاذ مواضع بی طرفانه و در عین حال ایفای نقش میانجیگری فعال برای حفظ و القای جایگاه راهبردی جمهوری اسلامی به طرف های درگیر و بازیگران منطقه، حضور فعال در مناطق جدید حاصل از توافق آتش بس، افزایش مسیرهای مواصلاتی و ترانزیتی با جمهوری آذربایجان، به ویژه در مناطق تازه آزادشده ، تقویت، تجهیز و توسعه سریع کمی- کیفی ساختار مرزبانی و استفاده از تجربه های جنگ قره باغ در زمینه بهره گیری از سلاح های مدرن و هوشمند بوده است.
    کلیدواژگان: قره باغ، آتش بس، بازیگران بحران، تبعات امنیتی، منافع ملی جمهوری اسلامی ایران
  • محسن نوروزی، مهرداد عله پور* صفحات 533-570
    در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ضمن تحلیل تهدیدات ناشی از کنشگری ایالات متحده و چین در حوزه راهبردی ایندوپاسیفیک، آینده تاثیرات رقابت رخ نموده بر منافع جمهوری اسلامی ایران با کمک روش سناریونویسی توصیف و تحلیل شود. این پژوهش بر مبنای نتایج به دست آمده از نوع کاربردی و با توجه به اینکه در خلال آن برای پاسخ به پرسش اصلی تحقیق، یعنی «چگونگی تاثیر آینده تهدیدات رویکردهای چین و آمریکا در حوزه ایندوپاسیفیک بر منافع ایران» به توسعه یکی از انواع روش های کیفی نگارش سناریوی موسوم به «GBN» پرداخته، از نوع توسعه ای بوده است. علاوه بر این، پژوهش پیش رو از نوع اکتشافی و با عنایت به توصیف وضعیت کنونی منازعات و عوامل شکل دهنده فضای فعلی و آینده تهدیدات روابط واشنگتن و پکن، توصیفی بوده است. همچنین از طریق مصاحبه با خبرگان و گروه های کانونی، عوامل کلیدی و پیشران های موثر بر روابط مورداشاره استخراج شده و با توجه به عدم قطعیت های کلیدی مستخرج از پرسش نامه های توزیعی در میان 25 نفر از خبرگان، متولیان و سیاست گذاران حوزه سیاست خارجی و روابط بین الملل، چهار سناریو تدوین گشته است: 1) بدترین: تضمین امنیت انرژی چین؛ 2) بهترین: وقوع جنگ اقتصادی و تجاری میان چین و ایالات متحده؛ 3) تداوم روند کنونی: عدم وقوع جنگ تجاری و اقتصادی میان چین و ایالات متحده؛ 4) ناتوانی چین در تضمین امنیت انرژی. در ادامه به تناسب سناریوها و به تفصیل، علاوه بر ارایه پیش نشانگرهای وقوع سناریوها، توصیه های راهبردی، سیاست ها و راهکارهایی برای مدیریت هر یک پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، ایندوپاسیفیک، سناریونویسی، رویکرد راهبردی، GBN
  • سید امیر نیاکوئی، سعید پیرمحمدی* صفحات 571-595

    «حشد شعبی» در سال 2014 در واکنش به ظهور نشانه های بارز اضمحلال دو شاخصه اصلی دولت ملی، یعنی کنترل سرزمین و انحصار بهره مندی از قدرت نظامی فایقه و ارتش منظم وارد صحنه معادلات عراق شد. این تشکیلات در صحنه میدانی مبارزه علیه داعش موفقیت های قابل توجهی را به دست آورد و به رغم مخالفت های داخلی و خارجی، ضمن ادغام در نیروهای مسلح عراق ماموریت های جدیدی را نیز برای خود تعریف کرد. پرسش اصلی مقاله حاضر این بوده که «چرا روند کنشگری حشد شعبی از زمان تاسیس تا سال 2020 از یک بازیگر شبه نظامی غیردولتی به بازیگر دولتی چندبعدی تغییر یافته است؟» در این ارتباط، این فرضیه به آزمون گذاشته شده است که تحت تاثیر تشدید ضعف و فروماندگی دولت در عراق و دخالت دو عنصر تعارض گروه های قومی- مذهبی، انشعابات درونی حشد شعبی و ایفای نقش بازیگران منطقه ای و بین المللی روند بازیگری و کنشگری عملیاتی حشد شعبی تغییر یافته است. مقاله حاضر از نوع تبیینی بوده و اطلاعات موردنیاز به روش کتابخانه ای و مراجعه به منابع اینترنتی معتبر گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: حشد شعبی، دولت، بازیگران شبه نظامی غیردولتی، عراق، ایران
  • مصطفی بیات، کیانوش کیاکجوری، مرتضی بیات، یاسر برخورداری* صفحات 597-626
    مهم ترین مشخصه دهه دوم قرن بیست و یکم کاهش تدریجی قدرت نسبی ایالات متحده است. بیشتر عوامل قدرت جهانی آمریکا در حال دگرگونی هستند و به سویی می روند که افول هژمونی آمریکا را فراهم کنند. از این رو برای مدیریت بی ثباتی ناشی از افول هژمونی آمریکا و لزوم مواجهه با پیچیدگی های جهانی، ایجاد حاکمیت منطقه ای ضرورت می یابد. این حاکمیت بر پایه نهادها، هنجارها و سازمان های منطقه ای است که جایگزین نهادها و موسسات جهانی می شوند. روش پژوهش در این مقاله، توصیفی- تحلیلی و پرسش اصلی این بوده است که «نشانه های افول هژمونی آمریکا کدام اند و بدیل هژمونی آمریکا در پسا کرونا چیست؟» با این فرضیه اصلی که علایم افول هژمونی آمریکا در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و نظامی آشکار شده است و با این اتفاق، جهان های منطقه ای از جمله ایران، بدیل مناسبی برای آن خواهند بود. هدف اصلی این مقاله، بررسی افول هژمونی آمریکا در پسا کرونا و بدیل آن بوده است. مولفه های تعریف شده هژمونی آمریکا در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و نظامی، از شیوع بیماری کرونا (جدا از عوامل دیگر مانند رشد اقتصادی چین، تضعیف ارزش های نظم لیبرالی بین المللی) به شدت متاثر شده اند و دنیای پسا کرونا شاهد افول هژمونی آمریکا و ظهور جهان های منطقه ای خواهد بود. در این پژوهش در راستای هدف مقاله از یک نظریه واحد پیروی نشده و نظریات گوناگون و مباحث مربوط به موضوع، مطرح و تحلیل گشته است.
    کلیدواژگان: پسا کرونا، ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران، افول هژمونی، جهان های منطقه ای
  • وحید قربانی* صفحات 627-658
    با عنایت به وضعیت شکننده سیاسی امنیتی غرب آسیا، چین که اکنون نزدیک به نیمی از نفت و حدود 10 درصد از گاز وارداتی خویش را از این حوزه راهبردی تهیه و تامین می کند، در خصوص چشم انداز امنیت انرژی خود بسیار نگران است. حضور ایالات متحده، کنترل ضعیف کریدورهای انرژی، مثلث منازعات و تنش های میان کشورهای منطقه و ایران و آمریکا و جهت گیری سیاسی کشورهای غرب آسیا را باید به معمای امنیت انرژی چین در منطقه مورد اشاره اضافه کرد. در این راستا، چین به تدریج راهبرد کلی خود را برای تامین امنیت انرژی در منطقه غرب آسیا مشخص تر ساخته است. بر این اساس نگارنده این پژوهش با روشی توصیفی تحلیلی درصدد بوده است در پرتو مفاهیم و معناها به چرایی این پرسش پاسخ گوید که «راهبرد امنیت انرژی چین در آوردگاه راهبردی غرب آسیا متاثر از چه مواردی است؟» و فرضیه ای که از معبر پرسش اصلی پژوهش مطرح گردیده، ناظر بر آن بوده است که جمهوری خلق چین با تمرکز بر سه مفهوم «امنیت دسترسی»، «امنیت انتقال» و «روند گذار انرژی»، تلاش دارد ضمن ایجاد تنوع در سبد واردات خود، موجبات ایجاد وابستگی متقابل انرژی، پیگیری سیاست محتاطانه و متوازن در رقابت های منطقه ای و فرامنطقه ای، تاسیس خطوط امن انتقال انرژی، حضور مستقیم نظامی در مناطق شکننده و پیگیری همکاری های اقتصادی مبتنی بر گذار انرژی را در منطقه فراهم کند.
    کلیدواژگان: چین، غرب آسیا، امنیت انرژی، استراتژی، نفت و گاز، دسترسی، انتقال، گذار انرژی
|
  • Heidarali Masoudi * Pages 435-469
    European Commission published EU trade policy titled an open, sustainable and assertive trade policy in Feb 2021. The main concern underlying this new policy is EU preparation for confronting new geopolitical developments derived from increasing role of Asia in the global economy, great power competition and new advancements in digital trade and global communication. Due to Iran’s economic interactions with EU countries and also the sensibility of Iran’s economic ties with Asian partners to EU policy, EU trade policy would have significant impacts on Iranian economy. The article investigate the elements of EU trade policy 2021 and how it influences Iran. Applying Barnett and Duvall conceptualization of power, the article argues that EU approach to global trade has evolved from power to trade to power through trade and this approach has paradoxical impacts on Iranian economy; negative impact in regard to EU compulsory and discursive power and positive impact in regard to EU structural and institutional power.
    Keywords: EU, trade policy, Iran, institutional power, structural power
  • MohammadBaqer Khodadadi *, Mohammad Nasehi, Seyed Morteza Oreizi Pages 471-498

    In recent years, relations between Saudi Arabia and Qatar have shifted from cooperation and interaction to confrontation. The Disputes that seriously affected their relations after the evolution in the Arab world in 2011 until their severance in 2017. Despite the resumption of relations after the Al-Ula meeting in January 2021, the two sides have not been able to normalize their relations. The hostility between Doha and Riyadh at the neighborhood and regional levels can be analyzed based on structural theories propositions. Because the two actors' different perceptions of Islamic and Arabic identity and tribal social construction have acted as a key element in the consolidation or divergence of the two. Accordingly, the main question of the present article is "how the perception of Saudi Arabia and Qatar on national and regional issues has led to a change in the political pattern of relations in the two time periods (2017-2011) and (2021-2017)? In this regard, the hypothesis is that, the different perceptions of Saudi Arabia and Qatar of political Islam, their role in the regions and inter-family rivalries, have led them to challenge each other in the field of identity, territorial and regional issues. The present research is of descriptive-analytical type and the required information has been collected by library and internet methods.

    Keywords: Saudi Arabia, Qatar, Structuralism, Arabic Identity, Political Islam
  • Rahman Najafi Sayyar *, Hamed Ebrahimi Pages 499-532
    The Nagorno-Karabakh ceasefire agreement, signed on November 10, 2020, after 44 days of conflict between the two countries, has had far-reaching implications for Iran's security and interests. With regard to this issue, the present article has been written specifically with the aim of explaining the effects and consequences of the Qarabagh 2020 ceasefire agreement for Iran's security and interests. In this regard, the main question of the article is what are the effects and consequences of the Nagorno-Karabakh 2020 ceasefire agreement for the security and national interests of the Islamic Republic of Iran? The findings of the article show that the recent ceasefire agreement in various dimensions has a positive and negative impact on the interests and national security of the Islamic Republic of Iran, the most important of which include; Russia's role in the northwestern borders of Iran, the possibility of geographical distance from the borders of Iran, the Zionist regime's large-scale weapons assistance in liberating the occupied territories of Azerbaijan and, as a result, the regime's greater role in Iran's northwestern borders, Iran's access to border lands The reconnection of the relatively long border with Azerbaijan has been the expansion of capacity to expand Iran's railway network to the Caucasus and Russia, and the presence of Iranian private companies in the reconstruction of the critical regions of the Caucasus.
    Keywords: Qarabagh, Crisis, Security, National Interests, Iran
  • Mohsen Noruzi, Mehrdad Alepour * Pages 533-570
    In the present study, while analyzing the threats posed by the actions of the United States and China in the Indo-Pacific strategic area, the future of the effects of competition on Iran's interests is analyzed using the scriptwriting method. It should be noted that the leading research based on the obtained results is of practical type and considering that during it to answer the main question of the research, namely how the future threats of Sino-US approaches in the Indo-Pacific area to Iran's interests, It deals with a variety of qualitative methods of script writing called GBN. In addition, the present study is descriptive in nature and is descriptive of the current context of the conflict and the factors that shape the current and future threats of Washington-Beijing relations. Attempts have been made to extract key factors and drivers of these relationships through interviews with experts and focus groups, and given the key uncertainties extracted from the distributed questionnaires among 25 security, scientific and diplomatic experts, four scenarios: 1) Worst: Ensuring China's energy security; 2) The best: the occurrence of economic and trade war between China and the United States; 3) Continuation of current trends: no trade and economic war between China and the United States; 4) China's inability to ensure energy security, which in accordance with the scenarios and in detail in addition to the indicators of the occurrence of scenarios, strategic recommendations, policies and strategies to manage each.
    Keywords: Futures Studies, Indo-pacific, scenario writing, Strategic Approach, GBN
  • Amir Niakoee, Saeed Pirmohammadi * Pages 571-595

    The Popular Mobilization Forces (PMF) uprising entered the Iraqi equation in 2014 in response to the emergence of clear signs of the collapse of the two main characteristics of the national government, namely territorial control and the monopoly on the use of superior military power and the regular army. The organization achieved significant success on the ground in the fight against ISIS and, despite internal and external opposition, joined the Iraqi Armed Forces and defined new missions. The main question of the present article is what changes has taken place in the process of active of the PMF from its establishment until 2020? Findings show that the popular mobilization activism has evolved from a non-governmental paramilitary actor to a multidimensional government actor and that the organization has integrated many of its former missions through integration into the armed forces while transforming the Iraqi military-security context. Has also followed. The present article is of explanatory type and the required information is collected by library method and referring to valid internet sources.

    Keywords: Popular Mobilization Forces, State, Non-State Arm Actors, Iraq, Iran
  • Mostafa Bayat, Kianoush Kiakojouri, Morteza Bayat, Yaser Barkhordari * Pages 597-626
    The most important feature of the second decade of the 21st century is the gradual decline of the relative power of the United States. Most of the factors that have led to America's global power are changing and moving in the direction that has led to the decline of American hegemony. Regional governance is therefore necessary to manage the instability caused by the decline of American hegemony and the need to face global complexities. This governance is based on regional institutions, norms and organizations that replace global institutions. The research method in this article is descriptive-analytical. The main question of the present study is what are the symptoms of the decline of American hegemony and What is the alternative to American hegemony in the post-Corona? The main hypothesis is that the decline of US hegemony has been revealed in three areas: political, economic and military, and with the decline of US hegemony, regional worlds, including Iran, will be a good alternative. The main purpose of this article is to examine the decline of American hegemony in post-Corona and its alternative. The components of US hegemony, which are defined in three areas: political, economic and military, all three of which are severely affected by the outbreak of the Corona virus (apart from other factors such as China's economic growth, weakening of the values of the international liberal order). It will be the decline of American hegemony and the rise of regional worlds. In this research, a single theory is not followed, but various theories will be proposed and analyzed in line with the purpose of the article.
    Keywords: Post-corona, United States, Iran, Declining Hegemony, Regional Worlds
  • Vahid Ghorbani * Pages 627-658
    Given the fragile political-security situation in West Asia, China which currently supplies about half of its oil and about 10 percent of its gas imports from this region, is concerned about the possible challenges deriving from its energy security prospects. The US presence throughout the region, Chinese weak control over international energy corridors, conflicts and tensions between the regional countries, Iran and United States, and of course the political orientation of West Asian countries should be added to the complexity of China's energy security dilemma towards this region. In this regard, China has gradually clarified the outlines of its strategy for ensuring energy security towards West Asia. At the heart of this article is the question, "What outlines the extent of China's contemporary energy security strategy towards West Asia?" Using a descriptive-analytical method and Focusing on the three concepts of "access security", "transportation security" and "energy transition process", the present study finds that the contemporary Chinese energy security strategy towards West Asia is based on a number of principles such as striving for diversification of its import, strengthening energy interdependence, pursuing a balanced and prudent policy regarding the ongoing regional and extra-regional rivalries, establishing safe corridors for energy transportation, keeping a direct military presence in sensitive areas and finally pursuing regional cooperation regarding energy transportation across West Asia.
    Keywords: China, West Asia, energy Security, strategy, oil, gas, Access, Transportation, energy transition